
Hestens syn
Læs om hvordan hestens syn adskiller sig fra vores, og bliv bedre til at forstå hvorfor din hest reagerer som den gør.
Annonce
Annonce
Annonce

forside / vidensbank / hestens syn
Vidste du, at hesten ikke kan se ting, der befinder sig lavere end dens mave, uden at sænke hovedet? Og at nogle heste skal hele 200 % tættere på et objekt, end vi mennesker skal, før de kan se det tydeligt? Hestens syn adskiller sig på mange måder fra vores, og hvis vi ikke er opmærksomme på forskellene, kan der hurtigt opstå misforståelser, farlige situationer og det vi ryttere opfatter som uønsket adfærd.
Hestens blinde vinkler
Hestens øjne er placeret ude på siden af hovedet, hvilket gør, at den kan se 340 grader rundt om sig selv. Det er en stor fordel, når man er et byttedyr, der hele tiden skal være på vagt overfor pumaer, som ligger på lur i græsset. Ulempen er så, at hesten ikke kan se det, der er lige foran den. Og som om det ikke var nok, så kan heste heller ikke se ting, der befinder sig under mavehøjde, uden at sænke hovedet.
Til sammenligning kan vi mennesker tydeligt se, hvad der er lige foran os, og vores øjne er placeret, så vi hele tiden scanner, hvor vi går, uden at vi behøver at ændre på vores naturlige hovedposition.
De vidt forskellige måder, som vores syn fungerer på, gør, at vi nemt kan glemme, at hesten har brug for at kunne sænke og dreje hovedet, hvis den skal kunne se, hvad der er direkte foran den.



Forestil dig at du vil springe en lille træstamme inde i skovbunden. Du sætter din hest i galop, og har godt fat i tøjlerne, hvilket gør, at hesten løfter hovedet højere end sin naturlige hovedposition. Kan hesten se træstammen, som du styrer den i mod? Svaret er nej. Hvis du ikke giver hesten nok tøjle til, at den kan strække hovedet frem og ned, og dreje det til siden, så bliver hesten nødt til at stole blindt på dig, for den kan ikke se træstammen, der er lige foran den. Så er det ikke så underligt, at heste kan finde på at refusere foran et spring, eller laver et elevatorhop over små forhindringer, vel?
Mangler syn fra hoftehjørne til hoftehjørne
Det er almenkendt, at hesten ikke kan se, hvad der er bag den, men vidste du, at det blinde felt går fra hoftehjørne til hoftehjørne? Husk på det næste gang at din hest spooker over noget, der kommer skråt bagfra, eller synes at det er ubehageligt, at der går mennesker eller dyr ved dens bagpart.
Tegning tv: det grønne helt illustrerer rytterens synsfelt
Tegning th: det grå felt illustrere hestens blinde vinkler

Ringe fornemmelse for dybde
”Slap nu af, det er jo bare en lille vandpyt. Den er ikke større, end at ud kan træde over den.” Har du nogensinde sagt noget i den stil til din hest? Vi mennesker at gode til at vurdere, hvor dyb, eller det nogen vil kalde lang, vandpytten er. Vores heste har derimod en meget dårlig fornemmelse for dybde.
Menneskers øjne er placeret tæt på hinanden, og derfor ser vi et objekt fra to forskellige vinkler på én gang. Det gør os gode til dybdevurdering, men heste har ikke samme fordel, da deres øjne er placeret på siden af hovedet.
Vores synsfelt er dobbelt så bredt som hestens
En anden stor forskel på menneskets og hestens syn er, hvor bredt vores synsfelter er. Lad os tage et eksempel. Forestil dig, at du skal ride igennem en portåbning, der er 2 meter bred. Når vi står foran porten, ser vi omkring 150 meter af åbningen klart og tydeligt. De sidste 25 centimeter i hver side er en smule sløret.
Til sammenligning ser vores heste kun omkring 75 centimeter af portåbningen klart og tydeligt, og de resterende 125 centimeter er uklare.
Når man tager den store forskel i vores syn i betragtning, er det ikke svært at forstå, hvorfor nogle heste ikke har lyst til at gå gennem smalle åbninger.
Hestens verden er grå og uskarp
Hvis du kigger rundt i lokalet, du sidder i lige nu, ser du måske 20 farver eller mere. Du ser nuancer af grøn, rød, blå, gul, lilla og alle mulige andre farver. Men sådan ser hestens verden ikke ud. Heste kan skelne mellem mange farver, men de ser gul og turkis klarest og tydeligst. De kan derimod ikke skelne mellem rød og grøn.
Udover at heste lever i en mere farveløs verden end os, så ser de heller ikke ting lige så skarpt, som vi gør. Hvis vi siger, at du står 6 meter fra et træ, og har et normalt syn, så kan du tydeligt se bark og grene. Men hesten skal mellem 50 % og 200 % tættere på træet for at kunne se, hvad du kan. Hele 23 % af heste er nærsynet, og kan først se detaljer, når de er helt tæt på et objekt.
Så er det ikke så underligt, at hesten kan blive forskrækket over ting, som du har spottet på lang afstand.
Hesten er blind i 45 minutter
Hestens øjne er udviklet til langsomt at vænne sig til mørket. Dagslys bliver til tusmørke, som bliver til nat. Derfor tager det omkring 45 minutter fra hestens øjne at vænne sig fra dagslys til mørke. Til sammenligning tager det menneskers øjne 25 minutter at vænne sig til mørket. Det tager altså næsten dobbelt så lang tid for hesten, som det gør for os. Hesten er naturligvis ikke hel blind i de 45 minutter, men den er kraftigt udfordret.
Denne forskel på vores og hestens øjne er vigtig at være opmærksom på, hvis vi skal ride gennem en tunnel eller under en motorvejsbro. Det bratte skift fra lys til mørke kan gøre nogle heste modvillige, og vi kan hjælpe dem meget ved at have en god pandelygte som lyser tunnelen op.
Denne artikel er skrevet på baggrund af bogen Horse Brain Human Brain af Janet L. Jones, PhD.
Annonce

Annonce

Annonce
